Een unieke plek in het noordoosten van het eiland. Waar deze oude boerderij, finca in het Spaans, gebouwd in traditionele architectuur in volledige harmonie met de natuur staat. Een verborgen parel in het glooiende landschap van het historische Artà. De finca wordt overspoeld door natuurlijk licht en ieder moment van de dag brengt andere kleuren. De frisse geur van allerlei soorten citrusbomen en lavendel komt je tegemoet. Olijfbomen en bloemenvelden zijn er in overvloed. Ik neem je mee op reis naar een bijzondere plek op de Balearen.

We hebben ons best gedaan om ruimtes te creëren die uitnodigen om te genieten en in dit kleine paradijs te willen blijven”

Mallorcaanse architectuur in combinatie met veel respect voor de omgeving en haar tradities: dat heeft de eigenaren geïnspireerd om een unieke plek te bouwen. Hun idee voor Finca S’Estelrica was eenvoudig: welzijn, rust en het fijne Mediterrane leven, samen met de Mallorcaanse cultuur en de idyllische omgeving met anderen kunnen delen. Het eco-hotel is ontworpen als aanvulling op het landschap.

In het voorjaar verbleef ik twee weken op deze bijzondere plek. Wanneer je aan komt rijden merk je direct hoe het perfect samensmelt met de omgeving en brengen de weidse uitzichten en stilte je volledig tot rust. Gelijk was ik geïnteresseerd om meer te weten te komen over deze boerderij die zo privé en vertrouwd aanvoelt, ondanks dat ik er voor de eerste keer was. Ik sprak met Marcela, de internationale jonge manager, en de eigenaar, Miguel. Ik was benieuwd hoe zij de finca ervaren en hoe het komt dat deze bestemming je direct in de vredige Mediterrane levensstijl laat opgaan, om je vervolgens nooit meer te willen laten vertrekken… Miguel deelde zijn verhaal.

Kom onderaan het interview ook achter de beste tips van het eiland. Binnenkort volgt er een tweede artikel vol inspirerende Mallorca tips. Een lijstje vol prachtige boutique hotels vind je hier op mijn Instagram.

TWENTYTWONOTES Finca S'Estelrica

Hoe is het idee om hier een hotel te beginnen ontstaan?

“De boerderij is al generaties lang van mijn familie. Sinds we klein waren hebben we er vele fijne weekenden doorgebracht. Na er lang over nagedacht te hebben, stelde ik mezelf op een dag de vraag: hoe kan ik de magie van deze plek met anderen delen? Mijn vader zei altijd tegen ons als we in het dorp arriveerden: “Artà, het mooiste dorp ter wereld”, en dat moet gedeeld worden.

Vanaf 2007 hebben we onderhoud gepleegd aan het agrarische deel, met een kudde van 150 schapen en vele graangewassen, en hebben we de privé kamers gebouwd. We stellen ons sindsdien open voor kwaliteitstoerisme dat graag wil genieten van een magische plek in het hart van Mallorca. We hebben geprobeerd deze idyllische plek op zo’n manier te renoveren en te moderniseren, zodat het nog vele jaren in handen van onze familie kan blijven. We hebben het voorrecht om zelf van Finca S’Estelrica te genieten en het met anderen te kunnen delen.”

TWENTYTWONOTES Finca S'Estelrica bedroom
TWENTYTWONOTES Finca S'Estelrica

De renovatie is een behoorlijk project geweest. Is er samengewerkt met een design- en architectenbureau om tot dit mooie resultaat te komen?

“In eerste instantie gingen we aan de slag met renovaties van het privé huis, die bij mij zowel een passie voor architectuur als respect voor traditie opwekte.

Dankzij mijn geweldige vriendschap met Fernando Gil en Felipe Vieites – de architecten van 2GV – is het project Finca S’Estelrica een feit geworden. Ik zou hun goede werk, passie, obsessie voor oog voor detail en vooral hoe ze dit project haarfijn hebben aangevoeld willen benadrukken.

Niet alleen in het combineren van de traditionele architectuur (het gebruik van de boerderijsteen, de Arabische tegel of de Mallorcaanse shutters) maar ook in het creëren van ruimtes die uitnodigen om te genieten en te willen blijven in dit kleine paradijs.”

Een paradijs op Mallorca is het zeker. Wat betekent de Mallorcaanse manier van leven voor jullie?

“De Mallorcaanse mensen zeggen altijd dat we wat gesloten zijn, maar als we eenmaal vertrouwen hebben, heb je een goede vriend voor het leven.

Mallorca betekent het eilandleven, de tradities kennen, dansen op populaire festivals, de hoekjes ontdekken, genieten van de gastronomie en de gezelschappen rond een tafel, verliefd worden op de stranden… kortom, leven met een beetje meer rust en genieten van de kleine details.”

Hoe zou je Finca S’Estelrica in één woord omschrijven?

“Harmonie”

TWENTYTWONOTES Finca S'Estelrica
TWENTYTWONOTES Horizn Studios Finca S'Estelrica

Ook tijdens dit reisje zorgde mijn Horizn Studios bagage er weer voor dat ik mijn spullen veilig en praktisch opberg en vervoer. Ik ben al een paar jaar fan van dit stijlvolle, duurzame merk. Wanneer ik onderweg ben neem ik de items graag mee in mijn fotografie omdat ze zo mooi in de natuurlijke omgeving passen.

Jullie wonen ook op de finca. Hoe wordt dit gecombineerd met werk?

“Voor ons is het een absoluut voorrecht om hier te mogen wonen en te genieten van alle seizoenen van het jaar. Om onze kinderen in deze omgeving te zien opgroeien is een droom. Voor mij is het zowel een trots als een levensproject.

We doen er alles aan om rust en plezier te creëren voor onszelf en om ervaringen te delen met onze gasten. Het beantwoorden van vragen of tips geven blijft ons verrijken.

Aan de andere kant heb ik een geweldig team van mensen op de finca werken, ik ben erg trots op elk van hen.”

Welk deel van Mallorca is favoriet voor in jullie vrije tijd?

“Ik heb altijd gezegd dat ik niet stop met het bezoeken van nieuwe plaatsen op Mallorca en genieten van historische of natuurlijke omgevingen die sinds mijn kindertijd niet zijn veranderd. De zon zien opkomen vanaf Puig Tomir, een zonsondergang aanschouwen bij de vuurtoren van Formentor of coca de patata [zoete broodjes van aardappel, bloem, suiker en melk] eten in Valldemossa zijn hier voorbeelden van.

TWENTYTWONOTES Cap de Formentor Mallorca
TWENTYTWONOTES Finca SEstelrica Mallorca_citrusboom
TWENTYTWONOTES-Horizn-Studios-Cala-Llombards-Mallorca

Op persoonlijk en gezinsvlak zou ik zeggen dat je kunt genieten van het strand van Cala Agulla, een wandeling kunt maken door Artà om vervolgens een plek te vinden om te dineren. Winkelen doe je in het oude centrum van Palma, rijd prachtige stukken langs de kust of ontsnap naar het eiland van Cabrera. Als ik een paar dagen de verbinding wil verbreken, is de optie van een weekend in de Serra de Tramontana-regio, of het nu Sóller, Deià of Pollença is, fantastisch.”

Extra tips wanneer je in omgeving Artà bent: Café Parisien is een leuk restaurant met schattige binnentuin. De (vega) menukaart bij Ses Cosines is fantastisch. Zin in een prachtige hike? Wandel het pad van Betlem richting Cap Ferrutx, waar je langs de kust en hoge kliffen komt. Waanzinnige uitkijkpunten gegarandeerd! Je parkeert je auto gemakkelijk in de buurt en het pad wijst zich vanzelf.

Meer weten over Mallorca? Houd mijn travel notes in de gaten voor nieuwe publicaties. Finca S’Estelrica is totstandgekomen in samenwerking tussen de eigenaren met o.a. de gemeente, dit duurzame architectenbureau en deze ontwerpstudio. Ontdek meer op www.fincasestelrica.com.