TWENTYTWONOTES Travel Notes_Arabella on Boossa Sri Lanka

Sri Lankaanse Bawa-stijl meets luxe Boutique hotel bij Arabella on Boossa

In een land dat is gekoloniseerd door de Nederlanders en de Britten, geteisterd door burgeroorlogen, geschrokken door aanslagen en verwoest door natuurrampen, heeft één man de grootste impact gehad op het huidige onafhankelijke landschap van het eiland: Geoffrey Bawa, Sri Lanka’s grootste architect. Arabella on Boossa is een stijlvol boutique hotel dat de traditionele Sri Lankaanse tropische Bawa-stijl van architectuur oproept.

Gelegen dichtbij het historische Fort Galle aan de westkust van Sri Lanka en direct aan het mooie strand van Boossa is dit de perfecte uitvalsbasis om de Westelijke provincie te ontdekken. De lieve, en toen soms nog wat onervaren, staff wordt goed opgeleid door de internationale eigenaren. Emma en Myles zijn Australisch, wonen met hun gezin in Dubaï en runnen Arabella on Boossa in Sri Lanka. Ik kon niet wachten om het hotel te gaan ervaren!

TWENTYTWONOTES Travel Notes_Arabella on Boossa Sri Lanka

Twee winters geleden – in 2019 – vertrok ik voor een aantal maanden naar Azië voor een lang gedroomde (werk)reis. Mijn eerste bestemming was Sri Lanka. Vanuit Amsterdam landde ik na ongeveer 18 uur in de hoofdstad Colombo. Er volgde een taxirit van 2,5 uur waar ik al kon genieten van de prachtige natuur en vergezichten die het land te bieden heeft. De taxi driver die twee woorden Engels sprak probeerde wel interessante gesprekken aan te knopen. Ook wilde hij duidelijk maken dat ik wel echt moest ontbijten en vroeg bij ieder tankstation dat we passeerden of ik wat te eten wilde kopen.

Ik had geen trek maar het was wel even schakelen van de Nederlandse januari kou naar de tropische hitte en het vochtige klimaat. Halverwege de rit stopte de lieve man om een kokosnoot voor me te kopen. Heerlijk en vertrouwd was die smaak van (gekoeld) kokoswater. Aangekomen bij Arabella on Boossa stond daar een prachtige villa in koloniale stijl op mij te wachten, waar ik ook nog eens een heerlijke kamer op de tweede verdieping met uitzicht over zee kreeg. Alle acht de ruime kamers (met ensuite badkamer) hebben overigens veel privacy door een eigen balkon, tuin of veranda.

TWENTYTWONOTES Travel Notes_Arabella on Boossa Sri Lanka
TWENTYTWONOTES Travel Notes_Arabella on Boossa Sri Lanka
TWENTYTWONOTES Travel Notes_Arabella on Boossa Sri Lanka
TWENTYTWONOTES Travel Notes_Arabella on Boossa Sri Lanka
TWENTYTWONOTES Travel Notes_Arabella on Boossa Sri Lanka
TWENTYTWONOTES Travel Notes_Arabella on Boossa Sri Lanka

Luxe en rust

Wakker worden met het geluid van de golven en uitzicht over de kalme oceaan… Wauw! Snel even opfrissen in de luxe badkamer vol fijne verzorgingsproducten. Als je ‘s ochtends vroeg opstaat en je kijkt vanaf je balkon of terras naar de kust, zul je nog net de vissersbootjes zien terugkeren. De opbrengsten van de nacht worden direct verkocht aan de lokale restaurants, hotels en de markten. Arabella on Boossa heeft zelf ook een geweldig restaurant waar je vanaf een vroeg ontbijt tot avondsnack de hele dag terecht kunt. Word wakker met fruit en koffie, ga voor een frisse salade of wrap als lunch. Geniet ‘s avonds van een verse shrimp of vegetarische curry met een gekoeld lokaal biertje ernaast.

Maak overdag een lange wandeling langs de oneindige kustlijn. Dit levert ongetwijfeld prachtige uitzichten op: wisselend van enorme stranden tot verscholen baaitjes. Van ontelbaar veel palmbomen tot bewoonde hutjes achter het strand. De warme zon op je huid voelen terwijl je door het ondiepe water loopt zorgt bij mij bovendien altijd voor een intens gevoel van rust. Afgewisseld met spelende kinderen zorgt dit voor grappige momenten. Bij terugkeer in het hotel ervaar je vervolgens weer de luxe en kalmte van de prachtige villa. ‘s Avonds is deze extra mooi verlicht, verscholen in een grote tuin vol groen. Een mix van het zachte geruis van de zee en een mellow playlist op de achtergrond zorgen voor een fijne sfeer.

TWENTYTWONOTES Travel Notes_Arabella on Boossa Sri Lanka

Explore

Met de tuktuk of taxi ben je na een kort ritje in het plaatsje Galle, het oude koloniale fort. Hier lees je 7 toffe dingen om te doen in Galle Fort, geschreven door Glenn. Op zijn website Where The Souls Wander doe je veel mooie reisinspiratie op door middel van zijn prachtige fotografie en fijne schrijfstijl.

Bezoek lokale markten en tempels, proef van de vele bijzondere lokale gerechten. En ben je in voor iets actievers? Sri Lanka staat bekend als surf paradijs, zowel voor beginners als gevorderden. Meer over mijn reis lees je hier in mijn travel notes over The Kip – een thuisbasis voor rust en creativiteit.

Liefs,
Shanna